Op zondag 18 augustus trok het gilde weer in vol ornaat door Oirschot. De tweejaarlijkse patroonsdag werd gevierd. 5 jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Tijdens deze dag was het tijd voor een nieuw onderdeel: jeugdkoning schieten.

Traditioneel begon de dag met een mis in de St Petrus basiliek. Daarna hebben we een vendelgroet aan onze beschermvrouwe gebracht. Onderweg naar de gildetuin hebben we nog een tussenstop gemaakt bij ons gilde huis: Café ’t Vrijthof. Eenmaal aangekomen in de gildetuin stond er een heerlijke lunch voor alle gildebroeders -en zusters klaar.

Na de lunch werden eerst alle jubilarissen nog eens in het zonnetje gezet. Meggie van der Sloot, Mariette Smetsers, Nico Rutten zijn 50 jaar lid van het gilde. Hans Smeters is 60 jaar lid en Piet Schellekens is 70 jaar lid van het gilde. Namens de federatie waren Bert van der Staak en Nina van de Heuvel aanwezig. Zij overhandigden de jubilarissen een zilveren speld. Om het feest compleet te maken ontvingen de jubilarissen ook nog een vendelgroet.

Vervolgens was het tijd voor het jeugdkoning schieten. Vier jeugdleden hadden zich aangemeld om te schieten voor de koningstitel: Lars, Thorsten, Daan en Bram. Het schieten met een kruisboog is voor de jeugd te zwaar. Daarom was ervoor gekozen om met een luchtbuks op doel te schieten. Op het doel stonden 5 plaatjes. De schutter die het laatste plaatje eraf schiet werd de jeugdkoning van het gilde. Na een aantal rondes was het uiteindelijk Daan die het laatste plaatje eraf schoot! Zoals gebruikelijk bij het koning schieten kon daarna de erewijn gedronken worden. Daan moest over het vaandel lopen en de konings-gelofte afleggen. Proficiat Daan!

Na het jeugdkoning schieten was het de beurt aan de senioren. Zij moesten schieten op een koningsvogel. De inzet was een tinnen bord. Cor Schellekens schoot het laatste stukje van de koningsvogel en ging er dus met de prijs vandoor.

Patroonsdag 2024. De eerste jeugdkoning: Daan