Frank Smetsers, nieuwe koning bij gilde Broederschap van Onser Liever Vrouwe.

Op zondag 15 augustus j.l. heeft gilde Broederschap van Onser Liever Vrouwe een nieuwe koning geschoten. Het gilde schiet elke twee jaar met de kruisboog op een houten vogel om de felbegeerde koningstitel, echter werd het vanwege corona een jaar later. Dit jaar hadden we zelfs kans op een keizer mocht de huidige koning Nico Rutten het laatste stuk van de vogel eraf schieten.

Op 15 augustus, Maria ten hemelopneming, trok het gilde met slaande trom naar de Oirschotse Sint Petrus Banden basiliek, daarna was er weer een gastvrije ontvangst op huize Groenberg, bij familie Mertens in de Molenstraat. Toen trok het gilde uit om de huidige koning Nico Rutten en de hoofdman Leo Schellekens op te halen.

Rond de klok van twee uur arriveerde het gilde op het gildeterrein ”De Wip” aan de Notel, waar de vogel op de 12 m hoge boom geplaatst werd. De genodigden werden welkom geheten, waaronder pastor Wilfred van Nunen, burgemeester Judith Keijzers-Verschelling en de vertegenwoordigers van de Oirschotse en Beerse gilden. Na het gebruikelijke ritueel; van 3x in optocht rond de koningsboom trekken, stonden we een moment stil en was het moment aangebroken om de schenker beschermvrouwe Topy Mertens de koningsboom te laten openen en de gedenkplaat te onthullen. De gedenkplaat is geplaatst ter herinnering aan onze beschermheer Peter Mertens (1973-2019).

Na het onttronen van de oude koning en het vrijschieten van de boom, startte de spannende strijd. Een zestal fanatieke schutters streed de strijd en na 161 rake klappers werd het laatste stuk van de vogel naar beneden gehaald. Het was de 38-jarige Frank Smetsers, die de titel opeiste. Frank was al eerder koning van het Oirschotse Broederschap in 2010-2012. Na het afleggen van de koningsbeloften en het betreden van het gildevaandel, kon de gelukkige Frank koning genoemd worden van het gilde.

Het was een zeer geslaagde dag voor het gilde Broederschap van Onser Liever Vrouwe. Het gilde kijkt alweer uit naar een volgende activiteit, de jaarmarkt op 12 september in Oirschot, waar de nieuwe koning zich voor het eerst kan presenteren.

Frank Smetsers, nieuwe koning van gilde Broederschap!