Jan van de Ven, nieuwe koning van ons gilde!

Koningschieten 2014

Op zondagmiddag 24 augustus was het koningschieten bij ons gilde. Iedere twee jaar wordt er gestreden om deze titel. Deze dag begon ’s ochtend vroeg om 9:00. We gingen allereerst onze koning Jack van Hoek uithalen. Mark Smetsers bracht hem een vendelgroet. Na deze vendelgroet werden we uitgenodigd voor een kop koffie of thee met een plak peperkoek.

Om tien uur trokken we in optocht naar de Sint Petrus Basiliek. Daar werd de heilige mis opgeluisterd.  Na de mis gingen we naar huize Groenberg. Mark Smetsers bracht daar een vendelgroet aan de beschermheer en beschermvrouw. Hier werden we uitgenodigd voor een heerlijke lunch.

Na de lunch gingen we nog even langs het gildehuis, het Vrijthof. Daar dronken we wat en we gingen weer verder. Op weg naar de hoofdman. Bij de hoofdman hebben enkele van onze tamboers samen met de bazuinblazer een gilde groet gebracht. Een keer wat anders dan een vendelgroet. Ook bij de hoofdman dronken we wat.

Daarna gingen we in optocht naar het gildeterrein, waar dan eindelijk om de titel kon worden gestreden. Er waren 4 deelnemers, Jack van Hoek, Frank Smetsers, Nico Rutten en Jan van de Ven.  Het werd weer een spannende strijd. Na 79 schoten, schoot Jan van de Ven het laatste stukje van de vogel van de wip. Jan is de nieuwe koning!

Na het opnoemen van de koningsbelofte werd hem het koningszilver omgehangen door pastoor Spijkers en wethouder Raf Daenen. Daarna dronken we samen met de aanwezigen de erewijn.  Vervolgens werd de nieuwe koning naar het huis van Chris Kempen gebracht in de gildestoet. Er werd hem een vendelgroet gebracht door Mark Smetsers.

Jan van de Ven volgt de oud koning Jack van Hoek op en is voor een termijn van 2 jaar de koning van ’t Gilde. Tijdens deze periode vertegenwoordigt hij de vereniging op officiële gelegenheden. Het hoogtepunt tijdens zijn konings periode zal waarschijnlijk het gildefeest in mei 2015 zijn, wat door ons georganiseerd wordt.

Wij wensen Jan heel veel succes en plezier in zijn periode van koningschap. Jan gefeliciteerd!

Koningschieten 2014