DSC_1820Op zaterdag 2 februari trokken we er voor onze jaarlijkse teerdag weer op uit. Een speciale dag dit jaar, omdat we ook een hoofdmanwisseling hadden. Cor Smetsers had aangegeven zich niet meer beschikbaar te stellen voor het bestuur als zijn termijn afliep. Na 13 jaar kwam er dus  ook een einde aan het hoofdmanschap van Cor. Op de algemene ledenvergadering, eerder dit jaar, hadden de leden van het Gilde een nieuwe hoofdman gekozen: Ad Aarts. Voor de leden was het dus geen verrassing meer. Maar desalniettemin zou het een speciale dag worden.

Rond het middaguur werd er verzameld in het gildehuis: Café ’t Vrijthof. In de volksmond gewoon “De Cis”. Van daaruit vertrokken we richting Beschermheer en Beschermvrouwe Peter en Topy Mertens. 40 jaar geleden werden zij hiertoe benoemd. Zij hadden dus ook hun jubileum te vieren. Ondanks de straffe wind werd er een vendelgroet aan hen gebracht. Daarna konden we in stoet naar de kerk, waar we de traditionele H. mis hadden. De pastoor had de kachel aangestookt wat leidde tot een aangename temperatuur in de kerk. Na de H. mis vertrokken we richting de Cis voor de installatie van de nieuwe hoofdman en om drie jubilea te vieren.

DSC_1822Na een openingswoordje van de waarnemend hoofdman maakte aftredend hoofdman Cor Smetsers van de gelegenheid gebruik om alle genodigden en gildebroeders en -zusters voor de prettige samenwerking te bedanken. Hij heeft deze functie 13 jaar met veel plezier uitgevoerd en kijkt tevreden terug op zijn periode als Hoofdman.

Ad Aarts legde de Hoofdmanbelofte af die hem voorgelezen werd door de Beschermvrouwe Topy Mertens.  Na het afleggen van deze belofte kreeg Ad het bijbehorende zilver en de hellebaard overhandigd.  Met mooie woorden bedankte hij de aftredend Hoofdman.

DSC_1823-2

Daarna sprak hij Leo Schellekens toe. Leo is namelijk al 25 jaar bestuurslid van het Gilde.Daarnaast doet hij nog veel werk in allerlei commissies zoals het beheer van het archief, de schietcommissie en het beheer van de website. Daarnaast is hij voorzitter van het gildefeest dat we in 2015 organiseren. Leo ontving een enveloppe met inhoud waarvoor hij zelf een passend cadeau kan kopen.

DSC_1836-2Topy en Peter Mertens zijn 40 jaar geleden benoemd tot Beschermheer en Beschermvrouwe. Eerder op de dag werd hen al een vendelgroet gebracht. Tijdens de receptie ontvingen zij allebei een zilveren speld. Daarnaast kregen ze een mooi cadeau aangeboden van het Gilde. Een spiegel met daarop het logo. Dit kunnen ze in huize Groenberg een mooie plek geven. Peter en Topy hadden voor het gilde ook een presentje. Namelijk een nieuw tinnen bord en een zilveren schild.

Naast deze 2 jubilea hadden we er nog een te vieren. Namelijk van 50 jaar ‘Cis’. Al 50 jaar worden wij gastvrij ontvangen door de eigenaren van het Vrijthof en hun personeel. Daarom werd de kasteleins- familie Smetsers eens flink in het zonnetje gezet.

DSC_1869

Tijdens de receptie was de kring voorzitter ook aanwezig. Ook hij sprak een woordje tot alle jubilarissen. Voor Leo had hij de kringonderscheiding meegebracht, Peter en Topy kregen van hem een kroontje voor op hun kringonderscheiding.

Nieuwe hoofdman: Ad Aarts