Op zaterdag 4 februari was de jaarlijkse feestavond van Gilde Broederschap van Onser Liever Vrouwe uit Oirschot. Dit wordt altijd gevierd rondom Maria Lichtmis, op 2 februari. Een weekje eerder hebben we daarvoor de heilige mis opgeluisterd met het gilde. Tijdens deze avond waren er 2 jubilarissen om in het zonnetje te zetten namelijk gildebroeder Stephan van der Sloot en beschermvrouwe Topy Mertens-Slingerland.

Stephan van der Sloot is 25 jaar lid van het gilde. Hij loopt al van kleins af aan mee met het gilde. Als klein jongetje begonnen als schildknaap. Inmiddels slaat hij al jarenlang als tamboer op de trom. Samen met zijn ouders en broers is hij bijna altijd van de partij. Een echte gildebroeder in hart en nier.

Daarnaast was er een speciale jubilaris binnen ons gilde. Namelijk onze beschermvrouwe Topy Mertens die maar liefst 50 jaar beschermvrouwe is van het gilde. In februari 1973 werden Topy en haar man Peter als beschermvrouwe en beschermheer van het gilde ingehuldigd. Door de jaren heen heeft ze het gilde bijgestaan met wijsheid en advies. Daarnaast heeft het gilde in al die jaren diverse zilverschenkingen ontvangen van Topy. De koning van het gilde draagt een geschonken zilveren ketting met medaillon dat onderdeel is van het koningsvest. Ook het hoofdmansschild is door de familie Mertens geschonken. In deze 50 jaar heeft iedere jubilaris een verzilverde beker met inscriptie cadeau gekregen. Dit keer kan het gilde zo’n zelfde beker terugschenken en daar zijn we erg trots op.

Jaarlijks is het gilde welkom voor een goed verzorgde koffietafel bij Huize Groenberg, voorafgaand aan het koningschieten en de patroonsdag. Maar ook als de familie Mertens iets te vieren heeft kan het gilde op een uitnodiging rekenen.

Eerst deed Topy dit alles samen met haar man, Peter. Maar na zijn overlijden in 2019 is Topy nog steeds met ons verbonden. Ze heeft toen een koningsboom geschonken ter herinnering aan het overlijden van Peter. Een erg mooi gebaar en mooie herinnering.

We feliciteren de jubilarissen nogmaals van harte met het jubileum en bedanken hen voor hun jarenlange inzet voor onze vereniging. Hopelijk kunnen we nog vele jaren genieten van en met elkaar!

Hulde aan de jubilarissen!