Op zondag 27 augustus was het zover. Na 2 jaar was het weer tijd om de strijd aan te gaan om de Koningstitel bij Gilde Broederschap uit Oirschot. Frank Smetsers was 2 jaar lang de koning van het gilde. Ook nu ging hij weer de spannende strijd aan samen met nog 4 andere kandidaten.

De dag begon met een heilige mis in de Sint Petrusbasiliek. Daarna werd het gilde uitgenodigd bij beschermvrouwe Topy Mertens voor een heerlijke koffietafel. Na een drankje in gildehuis café ’t Vrijthof werden de Koning en Hoofdman uitgehaald.

Toen konden we dan eindelijk op weg naar het gildeterrein ‘de Wip’ aan de Notel. Enkele genodigden stonden ons al op te wachten. De vogel werd op de schutsboom gezet en daarna kon het ritueel beginnen. Allereerst in gildestoet enkele rondes om de schutsboom. Vervolgens werd het zilveren koningsvest bij Frank Smetsers afgehaald en de koningsvogel kon daarna losgeschoten worden door Pastoor Spooren en Burgermeester Keizers. Daarna kon de echte strijd beginnen onder de deelnemende schutters. De winnaar van koningschieten is de schutter die het laatste stukje van de koningsvogel af schiet.

Na 41 schoten, waarvan 38 raak was het Anouska Aarts die dat voor elkaar kreeg. Anouska mag de komende 2 jaar de Koningstitel binnen ons gilde dragen. Eerdere edities heeft ze ook al eens een poging gedaan naar het koningschap. Maar dit jaar voor het eerst succesvol.

Om haar tot koning te kronen moest ze eerst de koningsbelofte afleggen en daarna werd haar het koningszilver omgehangen. Dit werd gedaan met medewerking van onze burgemeester Judith Keizers en pastoor Felie Spooren. Toen was het tijd om te proosten met een heerlijke erewijn. Proost op de nieuwe koning! Het gilde trok tenslotte naar de nieuwe koning om daar nog af te sluiten met een vendelgroet en een drankje.

Anouska, hartelijk gefeliciteerd met de koningstitel. Veel succes de komende 2 jaar!

Anouska Aarts nieuwe Koning Gilde Broederschap!